Przepisy

Kostki z orzechów włoskich w miodzie

Przepis na orzechowo-miodowy przysmak z dawnych czasów.

Oryginalny przepis z książki „Poradnik dla polskich gospodyń. Najnowsza kuchnia warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów różnych potraw od najskromniejszych, do najwykwintniejszych, pieczenia ciast, zapasy spiżarniane, wraz z zestawieniem ich na cały rok oraz uwagi i rady co do porządków domowych” Warszawa 1914 rok, Nakładem „Księgarni Popularnej” Ś-to Krzyska 42, ułożyła Aniela Owoczyńska

Potłuc orzechy włoskie i obrać ze skórki, potem wysuszyć w letnim piecu, by skruszały. Miód usmażyć do zrumienienia, potem wrzucić w niego orzechy tłuczone grubo mieszając ciągle, tak długo smażyć, aż masa będzie gęsta. Wówczas wyłożyć masę tę na wodą zwilżony półmisek i łyżką rozpłaszczyć masę po całym półmisku na palec grubości. Gdy ostygnie krajać kwadratowe kostki nożem, umoczonym w zimnej wodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *