Przepisy

Korzenne gruszki w octowej zalewie

Te marynowane gruszki to prosty przepis na klasyczne gruszki w słodkiej zalewie korzennej bez pasteryzowania.

Instrukcja

  • 3 kg twardych gruszek
  • marynata: 1,5 szklanki octu 10%, 5 szklanek wody, 2 szklanki cukru
  • przyprawy: łyżeczka gorczycy, 10 ziarenek pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego, 10 goździków, laska cynamonu
  1. Składniki marynaty zagotować razem z przyprawami. Zdjąć z ognia.
  2. Gruszki umyć i obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne, od razu wkładać do garnka z marynatą, żeby nie ściemniały.
  3. Marynatę z gruszkami postawić na małym ogniu i gotować 15-20 minut do miękkości, ale nie rozgotowania (po 15 minutach sprawdzić wykałaczką czy są miękkie).
  4. Gruszki przekładać do sterylnych słoików, zalewać marynatą z przyprawami i szczelnie zamknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *