Przepisy

Konfitura z papierówek z wanilią

  • dojrzałe jabłka papierówki
  • 1 kg cukru na 1/2 kg jabłek
  • cytryna
  • laska wanilii
  • woda
  1. Obrać papierówki, pokroić w talarki, usunąć gniazda nasienne.
  2. Każdy plasterek jabłka natrzeć z obu stron połówką cytryny.
  3. Zrobić syrop z cukru i wody – syrop nie może być za gęsty, więć trzeba uważać przy dodawaniu wody.
  4. Odlać 2/3 gotowego syropu do dzbanka i odstawić.
  5. Pozostały w garnku syrop ponownie zagotować i na bardzo małym ogniu smażyć w jednej warstwie plasterki jabłek.
  6. Gdy jabłka zrobią się przezroczyste wyjąć na talerz łyżką cedzakową.
  7. Do syropu dolać trochę tego odstawionego plus 2 łyżki wody – w ten sposób syrop nie zmieni koloru.
  8. W taki sam sposób smażyć następną partię jabłek i całą resztę.
  9. Układać plasterki jabłek w sterylnych słoikach i zalewać pozostałym syropem.
  10. Laskę wanilii pokroić i powrzucać do słoików.
  11. Pasteryzować przez 18 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *