Przepisy

Konfitura z morwy

Pamiętam jak byłam niedorostkiem to chodziłam z bandą innych niedorostków na morwy. Pamiętacie ten smak? Macie szczęście jak macie swoją morwę, albo u sąsiadów. Wyobraźcie sobie ten magiczny smak zamknięty w słoikach na później!

  • 2 kg owoców morwy
  • 1,5 kg cukru
  • sok z jednej cytryny
  1. Zagotować w rondlu wodę z cukrem.
  2. Do syropu wrzucić oczyszczone owoce, dodać sok z cytryny.
  3. Smażyć aż syrop zgęstnieje. Nie mieszając, tylko poruszając rondlem, żeby zachować całe owoce.
  4. Przekładać do gorących wyprażonych słoików prawie po sam brzeg, dobrze zamknąć, odwracać do góry dnem i stawiać „pod kocyk”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *