Przepisy

Kiszone ogórki z winogronami

  • 2 kg małych ogórków
  • 30 dag winogron (z ogródka, nie supermarketu)
  • 3-4 ząbki czosnku, obrane
  • koper
  • kilka liści winogron lub porzeczek
  • 4 łyżki soli na 1 litr wody
  1. Ogórki, winogrona, liście i koper umyć, baldach kopru dodatkowo sparzyć. Osączyć.
  2. Wodę z solą zagotować.
  3. W wysterylizowanych słoikach ułożyć ogórki, w wolne przestrzenie włożyć winogrona i czosnek. Na wierzchu położyć gałązki kopru i liście.
  4. Zalać ogórki solanką, do całkowitego przykrycia.
  5. Słoiki poprzykrywać talerzykami, obciążyć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni do fermentacji.
  6. Słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować 20 minut mniejsze, 30 minut większe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *