Przepisy

Jesienny chutney gruszkowy z żurawiną

Aromatyczny i piękny chutney z jesiennych gruszek z garścią żurawiny. Lekko ostry, lekko czosnkowy, bardzo kuszący bo przepyszny.

  • 2 kg twardych gruszek, obranych i oczyszczonych, pokrojonych w większe kawałki
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki posiekanej cebuli
  • 1,5 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżki nasion gorczycy
  • łyżka startego świeżego imbiru
  • ząbek czosnku posiekany
  • łyżka soli
  • łyżka suszonych płatków ostrej papryki
  • zmielone lub utłuczone: pół łyżki ziela angielskiego i 6 goździków
  • 2 szklanki octu 10%
  1. Połączyć w garnku wszystkie składniki, zagotować.
  2. Gotować bez przykrycia przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Nakładać gorący chutney do wysterylizowanych słoików, zamykać i pasteryzować 10 minut.
  4. Chutney odstawić na miesiąc do przegryzienia się smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *