Przepisy

Jak zrobić marmoladę

Na marmoladę wybieramy owoce dojrzałe, czyli takie, które mają większą zawartość cukru. Do ich robienia można też użyć miazgi owocowej, pozostałej z robienia soków i galaretek. Należy ją tylko przetrzeć przez sito, żeby pozbyć sie pestek.

Instrukcja robienia marmolady

  1. Obrać owoce (żeby skórka lepiej schodziła można owoce sparzyć gorącą wodą) i odrzucić pestki.
  2. Przygotowane owoce zagotować z małą ilością wody. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (żeby marmolada była pyszna nie wolno długo ani gwałtownie owoców gotować, gdyż wtedy tracą smak i kolor – należy je powoli dusić na małym ogniu)
  3. Gdy owoce staną się miękkie, przetrzeć je przez sito.
  4. Następnie gotować przetartą masę na małym ogniu często mieszając aż do zagęszczenia.
  5. Gdy masa jest tak gęsta, że kawałkami spada z łyżki, wtedy się ją waży i na każdy kilogram masy wsypuje kilogram cukru.
  6. Wymieszać masę owocową z cukrem i mieszając dwa-trzy razy zagotować.
  7. Nakładać gorącą marmoladę do sterylnych słoików, zamykać i odstawiać do góry dnem do ostygnięcia.
  8. Jeżeli robi się marmolady bez cukru, lub daje się go mniej niż w proporcji 1:1, trzeba słoiki pasteryzować przez 30 minut.

Można robić marmolady mieszane, czyli w miarę dojrzewania owoców robić z nich marmolady jednoskładnikowe, a potem je ze sobą mieszać wedle upodobania. Podczas gotowania można dodać do smaku przypraw takich jak cynamon, goździki, wanilia oraz sok cytrynowy.

Świetnym sposobem na mieszane marmolady jest robienie ich z owoców mrożonych, a żeby ułatwić sobie pracę można je przed zamrożeniem przygotować do punktu 4-tego. Po rozmrożeniu miesza się puree z różnych owoców z cukrem i gotuje do zagęstnienia.

Czy wiesz że…

Słowo „marmolada” pochodzi od francuskiego „marmalade”, zapożyczonego od portugalskiego „marmelada”, które oryginalnie oznaczało rodzaj przetworu owocowego sporządzanego z „marmelo” (pigwy).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *