Przepisy

Jabłka i gruszki smażone z aronią

Pyszne słodko-kwaśne połączenie jabłek, gruszek i aronii do mięsa lub innych dań.

  • 0,5 kg aronii
  • 0,5 kg jabłek
  • 0,5 kg gruszek
  • syrop: szklanka cukru + szklanka wody
  1. Zrobić syrop: zagotować wodę z cukrem.
  2. Jabłka i gruszki obrać, jabłka zetrzeć na dużej tarce, gruszki pokroić w kostkę.
  3. Do gotującego się syropu włożyć gruszki, smażyć ok 3 minut, wyjąć łyżką cedzakową.
  4. Następnie do syropu włożyć aronię, smażyć 3 minuty i wyjąć.
  5. Syrop zagotować, włożyć wszystkie owoce, gotować 3 minuty i od razu przekładać do wysterylizowanych słoików.
  6. Zamykać i pasteryzować 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *