Przepisy

Gruszkówka

Nastawiam nalewkę. To jest zabawa dla cierpliwych, bo jej wyniki są dopiero po dłuższym czasie, a ta nalewka jest gotowa po półtora roku! Ale wiem, że warto czekać.

  • 1 kg dojrzałych gruszek
  • 1 litr spirytusu
  • 30 dag cukru
  1. Owoce umyć, oczyścić z ogonków i szypułek. Nieobrane pokroić z pestkami w kostkę.
  2. Włożyć do słoja, zalać spirytusem. Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.

JAK MINIE PÓŁ ROKU:

  1. Zlać alkohol do drugiego słoja.
  2. Gruszki zasypać cukrem i jak cukier się rozpuści, zlać powstały syrop.
  3. Owoce wycisnąć przez lnianą ściereczkę lub kilka wartsw gazy. Odciśnięty płyn oraz syrop wlać do słoja.
  4. Zamknięty słój odstawić na kilka dni w ciemne, chłodne miejsce. W tym czasie często potrząsać słojem.
  5. Przefiltrować alkohol do butelek, mocno zakręcać.
  6. Przechowywać co najmniej rok w ciemnym, chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *