Przepisy

Gruszki w occie z dynią

Bardzo smaczna wariacja klasycznego przepisu gruszek w occie. Marynata prezentuje się bardzo ładnie w wekach!

  • 1,5 kg małych twardych gruszek
  • 1,5 kg miąższu dyni bez pestek
  • sok z całej cytryny
  • marynata: 750 ml octu winnego + 2 szklanki wody + 1 kg cukru + 6 goździków + pół łyżeczki imbiru w proszku + obrana skórka z całej cytryny
  1. Przygotować marynatę: zagotować wszystkie jej składniki.
  2. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  3. Następnie wrzucić je do wrzącej marynaty i gotować 15 minut na wolnym ogniu.
  4. Dynię pokroić w kostkę i dodać do gotujących się gruszek i gotować kolejne 10-15 minut – nie mieszać, tylko potrząsać garnkiem, żeby nie uszkodzić kostek dyniowych.
  5. Zdjąć garnek z ognia, wyjąć skórkę cytrynową i przełożyć gruszki i dynię do wysterylizowanych słoików, zalać zalewą.
  6. Jak marynata ostygnie, zakręcać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *