Przepisy

Galaretka z pigwy i owoców dzikiej róży

Bardzo ciekawy i oryginalny sposób na pigwę. Pigwa może zostać zastapiona pigwowcem, szczegółowa instrukcja wykonania.

Instrukcja wykonania

  • 1,8 kg owoców pigwy – obranej, oczyszczonej z gniazd nasiennych i pokrojonej w plasterki
  • 0,5 kg wypestkowanych owoców dzikiej róży (po zamrożeniu i odmrożeniu owoców pestki wychodzą łatwiej)
  • woda
  • cukier
  • 2 łyżki soku z cytryny
  1. Pigwę i owoce róży włożyć do garnka i zalać wodą, tak aby tylko przykryć owoce. Zagotować.
  2. Gotować bez przykrycia aż owoce staną się miękkie.
  3. Płyn odcedzić i zmierzyć ile go jest. Na każdą jego szklankę wsypać 3/4 szklanki cukru. Dodać też sok z cytryny i krótko zagotować.
  4. Można sprawdzić jak galaretka tężeje: do miseczki z wodą i lodem włożyć łyżkę zanurzoną uprzednio w ugotowanym płynie, dokoła łyżki zrobi się galaretka.
  5. Płyn przelać do wysterylizowanych słoików i pasteryzować 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *