Przepisy

Dżem z dyni i jabłek

Nadszedł czas na dynię. Można marynować, ale spróbujmy ją zdżemować!

  • 1 kg dyni
  • 0,5 kg kwaśnyh jabłek
  • 50-70 dag cukru
  • przyprawy: 3-4 goździki, łyżeczka cynamonu
  • sok z jednej cytryny
  1. Dynię umyć, oczyścić z nasion i drobno pokroić.
  2. Jabłka umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Odłożyć dwa, a resztę drobno pokroić lub zetrzeć.
  3. Dynię i jabłka włożyć do garnka i dusić pod przykryciem do miękkości.
  4. Zdjąć pokrywkę i smażyć ok pół godziny.
  5. Dodać cukier. przyprawy i sok cytrynowy. wymieszać.
  6. Odłożone jabłka pokroić w kostkę, włożyć do garnka i wmieszać w dżem.
  7. Mieszająć smażyć do uzyskania konsystencji dżemu.
  8. Przekładać do wysterylizowanych słoików i pasteryzować 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *