Przepisy

Dżem morelowy na szybko

Kto nie lubi dżemu morelowego? U mnie w domu dżem truskawkowy i morelowy musi być zawsze. Zróbcie parę słoiczków tego super prostego dżemu, a na pewno nie pożałujecie. Ta wersja jest dla owoców bardzo dojrzałych.

  • 1 kg bardzo dojrzałych moreli
  • 1 kg cukru
  1. Umyte i wydrylowane morele zmiksować do uzyskania jednorodnej masy.
  2. Przełożyć masę do garnka, zasypać cukrem i dobrze wymieszać.
  3. Doprowadzić do wrzenia i gotować ciągle mieszając 15 minut do zagęszczenia.
  4. Przekładać gorący dżem do wysterylizowanych słoików, odwracać do góry dnem i „pod kocyk”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *