Przepisy

Dżem mirabelkowy z kardamonem

  • 2 kg mirabelek
  • 500 g brązowego cukru
  • sok z 2 cytryn
  • płaska łyżka zmielonego kardamonu

Umyj i wypestkuj mirabelki. Wrzuć do dużego garnka, dolej soku z cytryn, gotując na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Gotuj bez przykrycia dość długo, dopóki owoce nie zaczną nabierać właściwej konsystencji. Mi zajęło to jakieś 1,5-2 godziny. Od czasu do czasu mieszaj. Dosyp cukier, wymieszaj i gotuj jeszcze jakiś czas, około pół godzin, często mieszając. Może zająć to mniej czasu, wszystko zależy od gęstości dżemu – jeśli widzisz, że już, zdejmij z ognia. Napełniaj umyte i dobrze wyparzone słoiki i od razu zakręcaj. Ze względu na małą zawartość cukru, słoiki należy zapasteryzować, 5-10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *