Przepisy

Dżem brzoskwiniowo-morelowy

Nie mogłam się oprzeć tym pięknym owocom. Generalnie jak jestem na targu w lecie nie jestem w stanie się oprzeć wielu rzeczom. Tak kupuję kilogramy moreli, brzoskwiń, wiśni, może śliwek, trochę warzyw, grzybów, jakieś przyprawy. A potem z uśmiechem od ucha do ucha targam wielkie siaty do domu. Potem gotuję i znowu nie jestem w stanie się powstrzymać, tym razem przed oblizywaniem łyżki… tego morelowego pysznego dżemu. Muszę zrobić nową partię, bo zostało już prawie wszystko zjedzone, cóż za tempo!

  • 1 kg moreli
  • 3 brzoskiwnie
  • pół kilo drobnego cukru
  • limonka
  1. Owoce umyć, usunąć pestki i pokroić na kawałki.
  2. Wrzucić razem z cukrem do dużego szerokiego garnka i zagotować na dużym ogniu.
  3. Dodać sok z całej limonki i gotować na średnim ogniu około 20 minut aż dżem zgęstnieje.
  4. Przekładać dżem do wyprażonych słoików, zamykać i pasteryzować 15 minut.

Z tej proporcji cukru dżem wyszedł lekko słodki, jeżeli chcecie naprawdę słodki – musicie dodać więcej cukru, lub mniej limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *