Przepisy

Dynia marynowana na dwa sposoby

Dzisiaj dwa przepisy na bardziej i mniej słodką dynię w marynacie. Pyszny dodatek do dań lub solo, dynia w occie jest zawsze absolutnym przebojem. Jedna ważna rada dotycząca gotowania dyni: dynia pod wpływem gotowania dosyć szybko mięknie, pokrójcie ją więc w równe kawałki i uważajcie żeby się nie rozgotowała. Mniejsze kawałki szybciej dochodzą i się rozpadają, tworząc później w słoiku niezły chaos.

Dynia na słodko

  • 1 kg dyni
  • syrop: 40 dag cukru + 0,5 l wody
  • przyprawy: laska cynamonu (łyżeczka sproszkowanego), 6 goździków
  • szklanka octu 6% lub 3/4 szklanki octu 10%
  1. Dynię oczyścić z nasion, pokroić w paski, obrać, następnie pokroić w kostkę równej wielkości (ok 2 cm).
  2. Zrobić syrop: zagotować wodę z cukrem i przyprawami.
  3. Do gotującego się syropu wkładać partiami dynię i smażyć do miękkości.
  4. Jak dynia będzie lekko miękka (uważać żeby nie rozgotować), wyjąć ją i przełożyć do wysterylizowanych słoików.
  5. Do gotującego się syropu wlać ocet, przykryć i raz zagotować.
  6. Dynię zalewać gorącą marynatą z przyprawami, odwracać do góry dnem i odstawiać do ostygnięcia „pod kocyk”.

Dynia wytrawna

  • 1 kg dyni
  • marynata: 600 ml wody, szklanka octu 6% lub 3/4 szklanki octu 10%, łyżka soli, łyżka cukru, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 goździków, 3 listki laurowe, opcjonalnie gałązka świeżych ziół takich jak: rozmaryn, estragonu czy tymianek
  1. Dynię oczyścić z nasion, pokroić w paski, obrać, następnie pokroić w równą kostkę o boku 2 cm.
  2. Zagotować garnek z wodą i kostki dyni wkładać do wrzątku na 4-5 minut, następnie schładzać je przelewając na sicie zimną wodą. Od razu przekładać do wysterylizowanych słoików.
  3. Przygotować zalewę: zagotować wszystkie jej składniki.
  4. Wrzącą marynatą (można odcedzić) zalewać dynię.
  5. Słoiki zakręcać i pasteryzować 15 minut mniejsze a 20 większe słoiki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *