Przepisy

Chutney bakłażanowy

Znalazłam super przepis na chutney! Lubię bardzo bakłażany, a ten chutney w dodatku pikantny, zapowiada się super smacznie.

  • 1 kg bakłażanów
  • 3 łyżki soli
  • 180 g brązowego sypkiego cukru
  • 350 ml białego octu winnego
  • 75 g rodzynek sułtanek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • pół kg cebuli
  • łyżeczka cayenne
  • 3 czerwone papryczki chilli
  1. Bakłażany pokroić na plastry, włożyć do durszlaka i obyspać solą. Zostawić na conajmniej 3 godziny, następnie opłukać i wysuszyć.
  2. Wymieszać w misce ocet z cukrem, koncentratem pomidorowym i rodzynkami.
  3. Posiekać cebulę i papryczki chilli i razem z osuszonymi oberżynami i sosem włożyć do garnka.
  4. Powoli podgrzewać mieszając dopóki cukier się nie rozpuści, potem gotować na małym ogniu do zagęszczenia.
  5. Wkładać do wysterylizowanych słoików i zamykać.
  6. Otwierać po 3 miesiącach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *