Przepisy

Buraczki z papryką na zimę

Buraczki z papryką to przepis mojej babci, osobiście próbowałam i potwierdzam, że te buraczki są znakomitą sałatką na każdą porę roku.

  • 2 kg buraków
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg czerwonej papryki
  • pół szklanki octu 10%
  • pół szklanki oleju
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • łyżeczka pieprzu
  1. Buraki ugotować do miękkości i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę pokroić w plasterki, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski.
  3. Zagotować 2 szklanki wody. Cebulę i paprykę wrzucić do gotującej się wody, gotować 4-5 minut do miękkości. Odcedzić.
  4. Wymieszać starte buraczki z cebulą i papryką, doprawić octem i olejem, solą, cukrem i pieprzem.
  5. Nakładać do niedużych słoików i pasteryzować 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *