Przepisy

Brzoskwinie w syropie

A może tak zamiast kupować puszki z brzoskwiniami w syropie zrobić parę słoików samemu? Ten przepis mam zapisany do wypróbowania, na pewno w tym sezonie zrobię. Słoiki trzymają rok do półtora w chłodnym i ciemnym miejscu.

Na słoik jednolitrowy wychodzi: ok 5 sztuk dużych brzoskwiń i szklanka syropu

  • słodkie, dojrzałe ale nie za miękkie brzoskwinie, żeby trzymały formę podczas obróbki
  • proporcja na syrop (7 szklanek): 6 szklanek wody + 2 szklanki cukru
  1. Umyte owoce blanszujemy: wkładamy do wrzącej wody na około pół minuty, wyjmujemy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
  2. Układamy ciasno połówki brzoskwiń w sterylnych sloikach.
  3. Gotujemy syrop z cukru i wody, gorącym zalewamy owoce do 3/4 wysokości słoika.
  4. Lekko zamknięte słoiki pasteryzujemy – półlitrowe przez 15 minut, jednolitrowe przez 20.

Jeżeli nie chcecie lekkiego syropu to zróbcie:

  • syrop bardzo słodki: 6 szklanek wody + 4 szklanki cukru
  • syrop średni: 6 szklanek wody + 3 szklanki cukru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *