Bibliografia

Przepisy na tym blogu pochodzą z wielu źródeł, w tym pisanych, oto one:

  1. Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast: według wydania z 1885 roku. Warszawa: „Alfa”, 1985. Przedruk z oryginału: Warszawa: nakład autorki, 1885. Lucyna Ćwierczakiewiczowa
  2. Spiżarnia wiejska obywatelska czyli Praktyczne przepisy porządnego i należytego, tak utrzymania, jako i urządzenia spiżarni, – pewnych i łatwych sposobów konserwowania wszelkich artykułów żywności, do użytku i wygody człowieka służących, tudzież, dokładne sposoby robienia wszelkich gatunków pekieplejszów, wędlin, salcessonów, octu, marynaty, marmulady, konfitur, jako też rozmaitych nalewek, wódek, likierów, farbowania cukrów i rzeczy innych, zupełność spiżarni stanowiących przez J.Dabkiewicza, Wilno w drukarni A.Marcinkowskiego 1838
  3. Poradnik dla polskich gospodyń. Najnowsza kuchnia warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów różnych potraw od najskromniejszych, do najwykwintniejszych, pieczenia ciast, zapasy spiżarniane, wraz z zestawieniem ich na cały rok oraz uwagi i rady co do porządków domowych. Warszawa 1914 rok, Nakładem „Księgarni Popularnej” Ś-to Krzyska 42, ułożyła Aniela Owoczyńska
  4. Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna Odpowiednia Książka Kucharska dla Gospodyń Polskich w Ameryce. Zawiera tysiąc przepisów przyrządzania potraw mięsnych i postnych, a także przepisy pieczenia ciast wszelkiego rodzaju. Wydawcy Bracia Worzałłowie Stevens Point, Wis. 1917 Napisał A.J.K.
  5. Zapasy zimowe. Warszawa 1957 Wydawnictwa Gospodarskie. Witold Perkowicz